Salon Arntzenius

t/m31 december 2025

Laat je meevoeren naar broeierige dagen op het platteland. Je hoort de bries bijna door de bomen ritselen... In Salon Arntzenius hangen prachtige werken van Haagse School-schilders zij aan zij met kunstwerken uit de Franse School van Barbizon. Ontdek publiekslievelingen en verborgen parels.

De kunstwerken in Salon Arntzenius behoren tot de Nederlandse Haagse School en de Franse School van Barbizon. In de 19de eeuw trokken landschapsschilders eropuit om de schoonheid en de eenvoud van het platteland vast te leggen. Door de uitvinding van de verftube konden zij voor het eerst in de buitenlucht schilderen. De Nederlandse en de Franse schilders inspireerden elkaar: wederzijdse invloeden zijn duidelijk terug te zien in de stillevens en landschappen uit die periode.

Parijse salon
De term ‘salon’ verwijst naar de tentoonstellingen in Parijs die van medio 17de eeuw tot eind 19de eeuw voor kunstenaars de 'place to be' waren. Gevestigde kunstenaars bevestigden hun status, nieuwe kunstenaars braken door. De muren hingen van plint tot plafond vol met eigentijdse schilderijen.

Kunstenaar-verzamelaar Paul Arntzenius
De meeste werken in Salon Arntzenius waren ooit van kunstenaar-verzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965). Hij schonk in 1963 een indrukwekkende verzameling schilderijen en tekeningen aan het Goudse stadsmuseum. Zijn collectie vormt een doorsnede van de 19de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw, van Charles-François Daubigny tot Isaac Israels. Arntzenius had een hekel aan de moderne kunst en wilde met zijn verzameling “een monument van goede kunst” oprichten.

De liefde voor kunst is bij Paul Arntzenius met de paplepel ingegoten. Hij groeit op in een welgesteld gezin in de Haagse Kanaalvilla. Op de bovenste etage woont kunstenaar en goede vriend van de familie Willem Bastiaan Tholen. Paul komt regelmatig in zijn atelier en krijgt hier al op jonge leeftijd schilderles. Tholen leert hem de schoonheid te zien in de kleine dingen om hem heen. Deze invloed is terug te vinden in de latere verzameling van Arntzenius en voor de bezoeker die zich onderdompelt in de salon.