Susanna – Van middeleeuwen tot MeToo
Een naakte vrouw, talloze malen geschilderd. Beeldschone kunstwerken. Maar wat zien we eigenlijk op deze beroemde schilderijen en tekeningen? Museum Gouda neemt je deze winter mee in de verbeelding van Susanna.
Susanna en de ouderlingen is een eeuwenoud verhaal over een jonge vrouw die wordt belaagd door twee machtige mannen. Zij begeren haar en gebruiken chantage om hun zin te krijgen - er is niets nieuws onder de zon. We kennen het verhaal uit het Bijbelse oude testament en uit Duizend-en-één Nacht. Maar Susanna werd pas echt beroemd dankzij de kunst.
MeToo
Keer op keer is Susanna vastgelegd. Vaak als mooie naakte vrouw. Badend in een fontein in een weelderige tuin. Bespied door twee mannen, vanachter een boom. Soms wordt haar arm vastgegrepen. Vaak kijkt ze wanhopig, soms hoopvol of zelfs een beetje verleidelijk. Maar waarom legden kunstenaars dit MeToo tafereel keer op keer vast?
Lustobject
Van Rembrandt en Artemisia Gentileschi tot hedendaagse kunstenaars - Susanna is een muze. Als symbool van vroomheid en huwelijkse trouw. Of juist als lustobject. Als vehikel voor een politieke boodschap. Als belaagde prooi, of juist als een krachtige survivor. Aan de hand van tientallen schilderijen, tekeningen en voorwerpen uit binnen- en buitenland krijgt Susanna in Gouda het podium.
Sekszusjes
Susanna’s verhaal spreekt al sinds mensenheugenis tot de verbeelding en is nu actueler dan ooit. Kunstenaar Susanna Inglada (1983) reflecteert in een nieuwe animatie op de impact van #MeToo. De Sekszusjes, bekend van de gelijknamige openhartige educatieve VPRO-serie, laten in een audiotour hun licht schijnen op de lotgevallen van Susanna.
Meer doen
Bij de tentoonstelling organiseren we verschillende interessante activiteiten, zoals een lezing over Artemisia Gentileschi en een thema-avond rondom MeToo. Verder kun je in ons open atelier aan de slag met je eigen verbeelding van Susanna. En in het museumcafé kun je aanschuiven voor een speciale Afternoon Tea.
Met dank aan
De tentoonstelling 'Susanna' wordt gerealiseerd met steun van het Mondriaan Fonds, het Cultuurfonds, Fonds21 en Gemeente Gouda.