Stilleven

vanaf15 november 2019
t/m28 februari 2021

De tentoonstelling Stilleven toont een prachtig, vernieuwend beeld van het Nederlandse en Belgische stilleven van omstreeks 1870 tot nu en onderzoekt de betekenis voor kunstenaars.

Het stilleven is al eeuwen populair. Wie kent die prachtige schilderijen met de meest exotische voorwerpen en bloemen uit de zeventiende eeuw niet? Aan het einde van de negentiende eeuw verandert het stilleven echter sterk. Nederlandse en Vlaamse schilders stappen af van de klassieke, uiterst realistisch geschilderde en gearrangeerde composities. Exotische boeketten maken plaats voor bloemen uit de tuin, luxe voorwerpen worden vervangen door alledaagse potten en vazen. Het kleurgebruik wordt uitbundiger, de voorstellingen steeds abstracter. Maar de belangrijkste ontwikkeling: kunstenaars zien het stilleven als de ultieme expressievorm, die hen alle mogelijkheden biedt in de zoektocht naar vorm, kleur en compositie.

Kunstenaars als Floris Verster, James Ensor, Jan Sluijters en Pyke Koch kiezen vol overtuiging voor het stilleven. De radicale vernieuwingen in de moderne kunst beïnvloeden ook het stilleven. Zoals bij de abstracte stillevens van Bart van der Leck, het 3D werk van Klaas Gubbels of in het expressionistische werk van Gustave de Smet. Tot op de dag van vandaag is het stilleven populair. Kijk bijvoorbeeld naar 'Nature Morte' van Jeroen van Rijn maar ook Nederlands bekendste fotograaf Erwin Olaf maakt prachtige bloemstillevens.

Het nieuw ontdekte stilleven van Piet Mondriaan, dat in februari bij Tussen Kunst en Kitsch werd ontdekt door kunsthandelaar en taxateur Willem de Winter, is als topstuk toegevoegd aan de tentoonstelling.

De tentoonstelling Stilleven wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gouda en Stichting Zabawas.