Ontbijtlezing - Artemisia Gentileschi

17 januari 2025
Lezing & ontbijt09.00-10.30 uur
Gratis bezoek10.30 uur
Kosten regulier€19,95
Kosten Vrienden van€14,95

Geniet van een warm croissantje, verse jus en een heerlijke kop koffie terwijl je meegenomen wordt in het leven en werk van Artemisia Gentileschi. Haar onconventionele leven en artistieke handtekening als kunstenaar en inspiratiebronnen worden onder de loep genomen tijdens een speciale ontbijtlezing, verzorgd door Janita Baron.
Neem deel aan de lezing verzorgd door Janita Baron en bezoek vervolgens gratis de tentoonstelling 'Susanna - van Middeleeuwen tot MeToo'!

Gentileschi bouwde een indrukwekkende carrière op, van Florence tot Londen. Ze was een van de meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse 17e eeuwse barok, en de maker van het topstuk in de tentoonstelling 'Susanna - Van Middeleeuwen tot MeToo'. Gentileschi wist zich als vrouw te manifesteren in een mannenwereld, zonder zich te schikken naar traditionele verwachtingen. Haar werk werd beïnvloed door de Caravaggio-stijl: veel dramatiek, realistische verbeeldingen en sterke licht-donker contrasten, waarbij vrouwen vaak de hoofdrol spelen.

Gentileschi's Susanna
Ze heeft minstens zes keer het verhaal van Susanna en de Ouderlingen verbeeld. Het is vrijwel ondenkbaar om dit gegeven los te zien van de pijnlijke realiteit dat Gentileschi op 17-jarige leeftijd verkracht werd door haar leermeester. Heeft deze afschuwelijke ervaring haar werk, en in het bijzonder de voorstellingen van Susanna, beïnvloed? Hoe verhoudt Gentileschi zich tot vrouwelijke vak- en tijdgenoten? En wie was ze? Zomaar een aantal vragen die tijdens de lezing aan bod zullen komen.

Janita Baron
Janita Baron (1988) is kunsthistorica en conservator, gespecialiseerd in vrouwelijke kunstenaars van 1400 tot nu. Ze geeft ruim tien jaar lezingen en cursussen onder de naam 'Nieuwe blik op kunst'. Onder het motto 'kunst is niet wat je ziet, maar wat je anderen laat zien', kijkt ze samen met haar publiek naar kunstwerken en de achterliggende verhalen.