Zoek in de collectie

Van Ferdinand Bol tot Isaac Israels, van Goudse kleipijp tot 16e eeuws drieluik, de collectie van Museum Gouda is enorm divers. Dwaal door de tienduizenden voorwerpen en ontdek jouw favoriet.

Zoek in de collectie

De collectiefoto's zijn gemaakt door Tom Haartsen Fotografie.

De Goudse Geschiedenis

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het museum heeft een voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de 16e eeuw. Deze gingen overal verloren tijdens de Beeldenstorm, behalve in Gouda! Geniet ook de 17e eeuwse schuttersstukken of Gouds aardewerk uit de 20e eeuw.

Stadsmaquette: Gouda begint hier!

Met de interactieve stadsmaquette maak je een sprong in het verleden en reis je af naar 1562. Ontmoet de rijke bierbrouwer Dirck van Reynegom. Zie hoe Anna Mantgens wordt lastiggevallen en haar belager wordt gestraft. Ontdek waarom de kolossale Sint-Janskerk in puin ligt. Of kom te weten hoe de stad wordt verdedigd.

De maquette van Gouda is al indrukwekkend, maar met de nieuwe interactieve tool komen de verhalen van de stad pas echt tot leven. Dwaal door de stad, ontdek, kijk, luister, zoom in en beleef Gouda in de zestiende eeuw. Een levensgrote tijdlijn vertelt je aan de hand van prachtige illustraties alles over de geschiedenis van Gouda van het eerste begin in het jaar 1000, tot nu. Na je bezoek, bekijk je de stad met andere ogen!

TIP: ontdek Gouda met een stadswandeling van het Goudse Gidsen Gilde!

Religieuze kunst

Gouda kende geen Beeldenstorm, er heerste een tolerant klimaat toen de stad overging naar het protestantisme. De zestiende-eeuwse monumentale altaarschilderijen uit de naburige Sint-Janskerk bleven daardoor bewaard. Zo ook de beroemde Goudse Glazen en de originele ontwerptekeningen daarvan. Zo'n uniek religieus erfgoedensemble is nergens anders in West-europa te zien! In onze Gasthuiskapel kan het bewonderd worden, evenals zeventiende- eeuwse religieuze kunst uit schuilkerken in Gouda.

Geloven in Gouda
Vanaf september 2023 belicht Museum Gouda de verschillende verschijningsvormen van religie in de stad in de nieuwe vaste opstelling Geloven in Gouda. Hierin maakt je via historische objecten en persoonlijke interviews kennis met vier lokale geloofsgemeenschappen: de Joodse gemeenschap, de remonstranten, de gereformeerde gemeente en de moslimgemeenschap. Geloven in Gouda gaat over historisch erfgoed, maar geeft tegelijk een bijzondere inkijk in de geloofsbeleving van stadsgenoten van nu en laat zien hoe religie altijd in beweging is.

Schatkamer

De schatkamer is een open depot voor een groot deel van de 40.000 voorwerpen die Museum Gouda beheert. Kleipijpen, moderne kunst, zilver, historische voorwerpen, het is slechts een greep uit de rijke en gevarieerde verzameling.

Schuttersstukken

De Goudse schutters verdedigde de stad, hielden orde en trokken soms ten strijde. Ze genoten ook van het leven. Museum Gouda heeft zeven schutterstukken uit de Doelen, het schuttersgebouw. Absoluut topstuk is de Goudse krijgsraad, geschilderd door Rembrandts meesterleerling Ferdinand Bol.

Gouds plateel

Rond 1900 groeide Gouda uit tot een van de belangrijkste centra voor sieraardewerk, het zogenaamde Gouds plateel. Het museum toont topstukken van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Gouda. Van jugendstil tot Amsterdamse school, van klassiek tot modern, het is er allemaal te zien.

Haagse School en Barbizon

Franse en Nederlandse 19e eeuwse schilderkunst

Museum Gouda heeft een prachtige verzameling 19e en vroeg 20e eeuwse Nederlandse en Franse schilderkunst (Haagse School en School van Barbizon). Kunstenaars als Bonvin, Daubigny, Vollon, Tholen, Weissenbruch en Israels schilderden hun impressie van het landschap. Met hun vlugge, schetsmatige schilderstijl zijn zij de voorlopers van de moderne schilderkunst. Naast deze bekende landschapsschilders bestaat de collectie uit werken van schilders van de Amsterdamse School, de beweging van Tachtigers en symbolisten als Redon en Degouve de Nuncques.

Historisch gebouw

Museum Gouda is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis. Je loopt rechtstreeks de middeleeuwen in!
De geschiedenis van het monumentale pand gaat terug tot de 14e eeuw. Het gebouw diende tot in de 20e eeuw als gasthuis. Sinds 1947 toont Museum Gouda er de schatten van Gouda.

Aannamebeleid nieuwe collectiestukken

U wilt graag een object als schenking, in bruikleen of te koop aanbieden aan Museum Gouda. Dat kan! Hieronder vertellen we hoe u te werk gaat.

Schenkingen, bruiklenen of aankopen

Wij waarderen het dat u aan ons denkt. Helaas kunnen wij niet alle aangeboden voorwerpen aannemen. Om uw aanbod goed te kunnen beoordelen hebben wij het volgende nodig:

  1. Uw contactgegevens, voor eventuele vragen.
  2. Een korte omschrijving en enkele goede foto’s van het voorwerp. Graag met zoveel mogelijk details zoals merken, opschriften, datering, signatuur etc.
  3. Een korte toelichting waarom het in Museum Gouda zou passen.
  4. Een korte eigendomsgeschiedenis; wie is de huidige eigenaar?
  5. Wat is de reden van uw aanbod? En wilt u het schenken, in bruikleen geven of aan ons verkopen?

Nogmaals: wij waarderen het dat u aan ons denkt. Maar gezien onze beperkte menskracht moeten wij ook streng zijn. Voldoet uw aanbod niet aan de bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij uw aanbod helaas niet in behandeling nemen. Wij rekenen op uw begrip.

Aanbieden

Als u een voorwerp wilt aanbieden, kunt u voorgaande informatie mailen naar info@museumgouda.nl. Onze aanwinstencommissie komt één keer per maand bij elkaar. Het kan dus even duren voordat u een reactie van ons ontvangt.

Objecten meenemen naar het museum

Het komt regelmatig voor dat bezoekers objecten meenemen naar Museum Gouda en deze aanbieden aan onze medewerkers. Graag wijzen wij u erop dat onze collega’s deze objecten nooit in ontvangst nemen.

Inwinnen van informatie

Bij het museum is (kunst)historische expertise beschikbaar op verschillende deelgebieden, en wij zijn graag bereid onze kennis met u te delen. We taxeren echter niet. Daarvoor verwijzen wij u door naar erkende taxateurs. Gezien de vele informatieaanvragen en onze beperkte capaciteit kan het enige tijd duren voordat u antwoord van ons ontvangt.