Het gebouw

De geschiedenis van de museumgebouwen (Het Catharina Gasthuis) gaat terug tot de veertiende eeuw, toen het museum een gasthuis was voor landlopers. Na verloop van tijd werden ook zieken en bejaarden opgevangen.

Het altaar van het gasthuis werd gewijd aan de heilige Catharina.

In de 19e eeuw werd het gasthuis een echt ziekenhuis.

Sinds 1947 is Museum Gouda op deze historische plek gehuisvest. Diverse zalen herinneren nog aan de oorspronkelijke functie.

In zaal 3 is de stadsapotheek gevestigd, zoals die er ongeveer zal hebben uitgezien.

In de zalen 10 en 11 kwamen de regenten en regentessen van het Gasthuis bijeen. Nu treft de bezoekers daar religieuze kunst aan, van katholieke, gereformeerde en joodse oorsprong.

In de kelders van het museum kunt u (en uw kinderen) de martelwerktuigen zien en griezelen. In het Gasthuis is overigens nooit gemarteld,dat deed men in het Stadhuis. Wel is de dolcel authentiek. Hier werden gekken opgesloten.

Op de bovenverdieping van het museum treft de bezoeker de kamer van de chirurgijns aan. Hier vergaderden ze rond 1700 over hun vak en leenden akelige instrumenten. Als commentaar hangt op de gang een schilderij van Jan Steen. Steen had geen hoge pet van artsen en kwakzalvers.

In de museumwinkel is een verkoopbrochure verschenen; Van Gasthuis tot Gastvrij museum, waar meer wordt verteld over de geschiedenis van Museum Gouda.

  • De oude ziekenzaal

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!