Van je (altaar)stuk

VAN JE (ALTAAR)STUK
Op zoek naar een museumles waarin (Goudse) geschiedenis, kunstgeschiedenis, maatschappijleer én creativiteit gecombineerd worden? Dat kan van 19 februari t/m 14 juni 2018 tijdens de tentoonstelling Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda.

In deze les gaan de leerlingen uit groep 6 t/m 8 terug in de tijd, naar Gouda in het midden van de 16e eeuw. Een tijd waarin de kerk, in Gouda de Sint Jan, nog het middelpunt van de samenleving was. Het was een ontmoetingsplek waar werd vergaderd, gevierd, de laatste roddels werden uitgewisseld en waar zelfs honden rondliepen. De kerk stond vol met altaren met daarop de prachtigste altaarstukken. Eén van die altaarstukken, gemaakt door de Goudse schilder Pieter Pourbus, staat centraal in de les. Aan de hand van dit schilderij ontdekken de leerlingen waarom een altaarstuk zo belangrijk was in die tijd. We koppelen het ook terug naar deze tijd. Als de leerlingen nu een altaarstuk zouden maken, hoe ziet dat er dan uit?


Het lespakket bestaat uit twee delen:

1. Les op school (90 minuten): Een middeleeuwse Gouwenaar komt in de klas en vertelt de leerlingen over Gouda in de 16e eeuw en het altaarstuk van de Heilige Sint Hubertus. Na een informatieve inleiding volgt een creatieve verwerking onder leiding van een kunstdocent van Cultuurhuis Garenspinnerij. De leerlingen maken een eigentijds ontwerp voor de ontbrekende zijluiken van het altaarstuk van Goudse kunstenaar Pieter Pourbus.

2. Les in het museum (60 minuten): De leerlingen ontdekken aan de hand van een levensgrote stadsmaquette hoe Gouda er in 1562 uit zag. Ze bezoeken onder leiding van een museumdocent een deel van de tentoonstelling over Pieter Pourbus. De door henzelf gemaakte zijluiken worden tentoongesteld in het museum.

Voor wie: groep 6 t/m 8
Duur: les op school 90 minuten/les in het museum 60 minuten
Prijs: € 35,- per groep (maximaal 32 leerlingen)
Begeleiding: vanuit school 1 begeleider per 5 kinderen,
(begeleiders van educatieve activiteiten krijgen gratis entree)
Lesdoelen:

- Leerlingen krijgen een beeld van Gouda in de 16e eeuw.

- De begrippen altaar en altaarstuk toelichten en levendig maken door een koppeling naar hun eigen belevingswereld aan de hand van het schilderij De doop van de heilige Sint Hubertus.

- Leerlingen maken kennis met het werk van een van de belangrijkste kunstenaars die Gouda heeft voortgebracht, Pieter Pourbus.


Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren via rondleidingen@museumgouda.nl

  • Pieter Pourbus - Doop van de heilige Hubertus

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!