- Van Daubigny tot Weissenbruch

Persbericht 1 mei 2014

Op 30 april 2014 openden bruikleengevers Ad Bouwmeester en Cees Kamerbeek de tentoonstelling “Van Daubigny tot Weissenbruch” in Museum Gouda. In het museum zijn zestig schilderijen te bewonderen, waarvan zes schilderijen van Daubigny en zes schilderijen van Weissenbruch. De tentoonstelling is te zien van 1 mei tot en met 10 januari 2015.


Op 30 april 2014 werd de tentoonstelling ‘Van Daubigny tot Weissenbruch’ in Museum Gouda geopend. Zoals de titel al verklapt, focust de tentoonstelling op de grote meesters van zowel de School van Barbizon en de Haagse School. Het museum bezit zelf een belangrijke collectie op dit gebied, sinds het in 1965 het legaat van de Haagse kunstverzamelaar Paul Arntzenius in bezit kreeg. Deze bijzondere collectie is opgebouwd rondom zijn credo 'Vibratie van de stilte'. Voor de gelegenheid is zijn verzameling uitgebreid met interessante bruiklenen van enkele particulieren, waaronder een spectaculaire Israëls en een Mesdag.

In de tentoonstelling loopt de bezoeker van kabinet naar kabinet en ziet werk van Daubigny, Michel, Rousseau, Bonvin, Courbet, Redon en Fantin-Latour. De recente tentoonstelling over Fantin-Latour in Museum Gouda heeft gezorgd voor enkele nieuwe aanwinsten. In de 'Hollandse' zaal ziet men Tholen, Gabriël, Mesdag, Israëls, Meiners, Verster, Maris, Mauve en natuurlijk Weissenbruch.

Bruikleengever Cees Kamerbeek heeft een doek uit zijn collectie afgestaan voor deze tentoonstelling. Een groot doek ‘jonge vrouw roeiend op de Theems’ geschilderd door Isaac Israels. Kunstverzamelaar Cees Kamerbeek: “Het is een heel lichte, vrolijke Israëls. Een contrapunt in de prachtige tentoonstelling in Gouda. Ik hoop dat heel veel bezoekers naar ons schilderij komen kijken.”

Ad Bouwmeester, oud directeur van de Goudse Verzekeringen, heeft voor deze tentoonstelling een topwerk van Mesdag afgestaan. Doorgaans hangt dit werk in zijn studeerkamer thuis, maar voor nu te zien voor het grote publiek. Ad Bouwmeester: “Mesdag heeft heel veel geschilderd, maar dit zeegezicht is een van zijn toppers. Mijn vrouw Ineke viel jaren gelden op de TEFAF voor dit schilderij. De zee is heel krachtig geschilderd. Ik houd van zeegezichten.”

Bij de tentoonstelling 'Van Daubigny tot Weissenbruch' is er voor gekozen de collectie op een nieuwe manier te presenteren. Bij de presentatie van de werken ligt de focus op de kunstenaar en het herkennen van zijn manier van schilderen. De Galerijzalen zijn onderverdeeld in kabinetten die - getooid met de naam van de kunstenaar - steeds gevuld worden met werk van alleen deze schilder. In het geval van Daubigny resulteert dit bijvoorbeeld in drie kabinetten met steeds twee werken. Door de werken op deze manier te tonen, bezorgt het museum de bezoekers meer kijkplezier. De herkenbaarheid van grote meesters van de School van Barbizon en de Haagse School neemt op deze manier toe. In de praktijk valt vaak op dat bezoekers turen naar het naambordje terwijl ze voor een schilderij staan. De ordening per kunstenaar zorgt ervoor bezoekers zelf sneller zien om welke kunstenaar het gaat. Op deze manier krijgt men ook een goed beeld van het oeuvre van de verschillende kunstenaars omdat er steeds gekozen is voor een representatieve selectie.

Voor wie meer wil weten is er een uitgebreide zaaltekst beschikbaar die op een frisse manier meer vertelt over de achtergrond of betekenis van de schilderijen.

De tentoonstelling is te zien tot en met 10 januari 2015.


// NOOT VOOR DE REDACTIE

Nadere informatie en beeldmateriaal

Foto: Collectie Kamerbeek (Museum Flehite, Amersfoort): ‘Isaac Israëls – Jonge vrouw roeiend op de Theems’

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Carina Blokzijl (rechtstreeks tel.nr. 0182 331 001), Museum Gouda, Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda, T 0182-331000 / F 0182-331019 / www.museumgouda.nl / info@museumgouda.nl

  • Isaac Israels - Jonge vrouw roeiend over de Theems (Bruikleen Collectie Kamerbeek, museum Flehite)

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!