- Rembrandt in Zwart-Wit

Persbericht 7 april 2014

Rembrandt is op reis door Nederland. Vanaf 1 juli tot en met 5 oktober 2014 is in Museum Gouda de tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit – 100 meesterlijke etsen te zien.

Van 1 juli t/m 5 oktober 2014 is de reizende tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit in Gouda. De tentoonstelling omvat 100 etsen uit de particuliere collectie van Jaap Mulders. De 100 etsen worden onderverdeeld in vier groepen van elk 25 etsen.

REMBRANDT ZELF EN ZIJN VROUWEN
Rembrandt heeft zichzelf talloze malen geportretteerd. In de tentoonstelling hangen negen geëtste zelfportretten. Ook zijn vrouwen, zijn moeder, zijn Saskia, zijn Hendrikje heeft hij liefdevol getroffen.

OUDE EN JONGE MANNEN
Behalve vrouwen, heeft Rembrandt ook heel veel mannen geëtst, jong en oud, mooi en lelijk. In Museum Gouda hangen er straks 25 bij elkaar om te vergelijken.

DE FLUITSPELER EN ANDEREN
Bovendien was Rembrandt een meester in het vastleggen van het dagelijks werk van ambachtslieden, muzikanten, juristen en boeren. De ets van de Fluitspeler is misschien wel de mooiste van alle.

REMBRANDT EN ZIJN BIJBEL
Heel veel etsen van Rembrandt zijn ontleend aan de Bijbel. In Museum Gouda zijn er 25 bij elkaar gebracht. Bekende verhalen van Adam en Eva, Abraham en Isaac, Jozef en Maria werden door Rembrandt in dramatische beelden omgezet.
Rembrandt bracht met die kleine etsen heel grote verhalen op meesterlijke wijze dichtbij en invoelbaar.
De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen van vijf stadsmusea (Hoorn, Bergen op Zoom, Harlingen, Zutphen en Gouda) en een particuliere verzamelaar.

Gouda en Rembrandt
Gouda heeft een bijzondere band met Rembrandt omdat Rembrandt zijn voormalige geliefde Geertje in het Spinhuis in Gouda liet opsluiten om de weg vrij te maken voor zijn nieuwe liefde.


// NOOT VOOR DE REDACTIE

Nadere informatie en beeldmateriaal
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Carina Blokzijl (rechtstreeks tel.nr. 0182 331 001), Museum Gouda, Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda, T 0182-331000 / F 0182-331019 / www.museumgouda.nl / info@museumgouda.nl


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!