- NOCTURNE: De donkere kant van de schoonheid

Vier kunstenaars krijgen in de wintermaanden de vrije hand in Museum Gouda om de andere kant van de schoonheid te laten zien:
de duistere, donkere kant. Deze vier kunstenaars werken al enkele jaren samen onder de naam NOCTURNE. Zij delen met elkaar de fascinatie voor het onvolmaakte, het menselijk tekort, kwetsbaarheid. Op het eerste gezicht zijn hun beelden misschien verleidelijk; bij nadere beschouwing is er altijd een twist. De expositie van het collectief NOCTURNE is te zien van 19 oktober 2014 tot en met 1 februari 2015.

De vier kunstenaars hebben in Museum Gouda elk hun eigen expositieruimte gekregen. In deze vier toonzalen laten de kunstenaars recent, autonoom werk zien. Als groep hebben de kunstenaars bovendien de beschikking gekregen over twee klassieke zalen in Museum Gouda : Het Ruim met de Schuttersstukken uit de 17e eeuw en de Gasthuiskapel met de Altaarstukken uit de 16e eeuw.

Museum Gouda heeft aan de vier vrouwelijke kunstenaars gevraagd te reageren op de groepsportretten van de Schutters in het Ruim. Meestal kijken tachtig schutters onbewogen de bezoekers aan. De kunstenaars kijken en reageren nu terug. Krijgen zij de schutters in beweging?

In de Gasthuiskapel is Maria doorgaans de hoofdpersoon. Maria die zich verlooft met Jozef, Maria die een kind baart in de stal, Maria die ten hemel vaart. NOCTURNE is uitgenodigd om deze beelden van Maria met eigen beelden te combineren. Religieuze kunst uit de 16e en 17e eeuw, gecombineerd met hedendaagse kunst; zodat de religieuze kunst van een nieuwe dimensie wordt voorzien.

De expositie van NOCTURNE zal te zien zijn van 19 oktober 2014 tot en met 1 februari 2015. Speciaal voor de expositie is een film gemaakt, waarin de kunstenaars in hun atelier geportretteerd worden.

De vier kunstenaars zijn:

Marie Louise Elshout, schilder. Zij zal acht grote doeken exposeren, met als thema ‘leven en dood’. Haar werk heeft doorgaans een link met de Romantiek en 19e eeuwse fotografie.

dindi., fotograaf. Dindi fotografeert onder water. Wat eerst sprookjesachtig lijkt, is bij nader zien toch destructief.

Birgitta Sundström Jansdotter, schilder. Birgittta schildert monumentaal, figuratief, brutaal. Gebondenheid en vrijheidsdrang zijn een terugkerend thema in haar werk.

Henrique van Putten, beeldenmaker. Henrique maakt vaak dierfiguren en fabelwezens. De beelden zijn vaak gruwelijk en vertederend tegelijkertijd.

Bezoekers aan de tentoonstelling worden uitgenodigd om door middel van een stembiljet aan te geven welk werk aangekocht zou moeten worden door Museum Gouda. Het werk met de meeste stemmen zal inderdaad worden aangekocht en krijgt een plek in de Schatkamer van Museum Gouda.

Een aantal afbeeldingen is hieronder te downloaden.

• Henrique van Putten - the poor
  • Birgitta Sundström Jansdotter - laatste avondmaal (detail)
  • Marie Louise Elshout - LIFE
  • dindi. - La jeune Fille la Mort et le Temps