- Floris Arntzenius en zijn passies

Museum Gouda staat in het voorjaar van 2017 in het teken van de schilder Floris Arntzenius ( 1864 - 1925). Floris Arntzenius wordt gerekend tot de generatie van de "kleine meesters" rond 1900. Geen vernieuwer, maar werk van een aandachtige toeschouwer, gevoelig voor sfeer en met een treffende toets.

Floris Arntzenius werd wel genoemd "de Breitner van DenHaag". Hij schilderde graag de Haagse straatjes, met veel winkelend publiek, vaak in de motregen. Sfeervol, herkenbaar werk. Dit werk is onder kunstliefhebbers nog steeds zeer gewild. Veel minder bekend zijn zijn portretten, stillevens en tekeningen. Die bevinden zich voor een groot gedeelte in familiebezit. Aan juist dit meer onbekende werk van Floris Arntzenius zal Museum Gouda een tentoonstelling wijden.

Floris Arntzenius was een echte familieman. Hij trouwde in 1900 met de schilderes Lide Doorman. Samen kregen zij vier dochters. Hij heeft ze alle vier meermalen liefdevol vereeuwigd. De portretten zijn aandoenlijk, zeer treffend en van hoog niveau.
Kinderen van deze dochters zorgen voor het merendeel van de bruiklenen op de tentoonstelling. Het zijn net als zijn stadsgezichten en landschappen, tijdloze werken. Floris Arntzenius liet zich niet gek maken door de modes in de kunst van zijn tijd. Voor hem geen kubisme of modernisme. Hij zei er zelf over:
"Volgens deze tijd is mijn kunstrichting niet de goede."

Floris Arntzenius had altijd een schetsboekje bij zich, thuis en op reis. Hij was een begenadigd tekenaar. Ook van zijn schetsen laat Museum Gouda er vele zien die nog nooit eerder in het openbaar getoond zijn.
Floris Arntzenius legt zich op latere leeftijd toe op het genre van stillevens. Het genre keek hij af van zijn schilderende vrouw. Sommige van de stillevens zijn in musea in Nederland terecht gekomen. Ook in de familie zijn nog diverse stillevens aanwezig. Museum Gouda heeft er een selectie uit gemaakt.

Een mysterieus onderdeel in zijn totale werk wordt gevormd door een serie aquarellen die in de familie bekend staan als : "de kus", "de omhelzing", "passie". Steeds een man en een vrouw, ineengestrengeld, onherkenbaar.
Zinnelijk, hartstochtelijk, broeierig ,met een Indische touch. Floris Arntzenius schilderde altijd naar de werkelijkheid om hem heen. Was dit zijn fantasie? Op de tentoonstelling zullen enkele van die aquarellen aanwezig zijn.

In totaal zijn er honderd werken te zien.

De tentoonstelling "Floris Arntzenius en zijn passies" gaat voor het publiek open op 21 februari 2017 en zal te zien zijn tot en met 18 juni 2017.

// NOOT VOOR DE REDACTIE

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Carina Blokzijl (rechtstreeks tel.nr. 0182 331 001).

• Floris Arntzenius - Liesje schildert (Collectie Museum Gouda. Foto Tom Haartsen)
  • Floris Arntzenius - strand bij Scheveningen (Collectie Museum Gouda. Foto Tom Haartsen)
  • Floris Arntzenius - Floortje speelt piano (Collectie Museum Gouda. Foto Tom Haartsen)
  • Floris Arntzenius - Bloemstilleven met Oost-Indische kers