- Erasmusraam in Museum Gouda

Als onderdeel van de viering van het Erasmusjaar in 2016 schenkt Museum Gouda een gebrandschilderd raam aan de Sint-Janskerk.
Het raam is ontworpen en geschilderd door de beeldend kunstenaar Marc Mulders in de loop van 2015.

Na goedkeuring van het ontwerp door de besturen van het museum en de kerk, heeft Marc Mulders in 2015 het ontwerp omgezet in een groot kunstwerk van glas. Het gebrandschilderd raam heeft een afmeting van 8 meter hoog bij 4 meter breed. Met het raam wordt het gedachtengoed van Erasmus verbeeld.

Mulders heeft met het binnenvallend licht een ‘genereus’ raam willen componeren, "waar de Erasmiaanse klanken van tolerantie, vergeving en gastvrijheid verbeeld worden in een abstract patroon van licht schakeringen, kleurnevels, en lichtflitsen".

Erasmus bracht zijn jeugd grotendeels door in Gouda. Zijn vader was een Gouds priester in de Sint-Janskerk. In klooster Stein, net over de stadsgrens, maakte Erasmus zijn eerste vrienden.
Herman Lethmaet was een van die jeugdvrienden. Lethmaet zou later de beglazing van de Sint-Janskerk promoten, na de brand van 1552. Zijn erfgenamen schonken glas 11.
Dankzij schenkingen is de beglazing van de Sint-Janskerk eeuwenlang doorgegaan. De laatste schenking dateert van 1947: Het Bevrijdingsglas.

Recht tegenover het Bevrijdingsglas zal in 2016 het Erasmusraam worden geplaatst als herdenking van de grote geleerde en humanist, die in 1516 zijn levenswerk publiceerde: Novum Instrumentum. Vijfhonderd jaar geleden.

Alvorens het raam geplaatst wordt in de Sint-Janskerk, wordt het Erasmusraam getoond in Museum Gouda.

Op 14 december begint het transport van alle onderdelen van het raam van het Atelier in Tilburg naar Gouda. In Museum Gouda wordt het Erasmusraam vervolgens neergelegd op een enorme lichtbak, om het daglicht na te bootsen.

Rond het Erasmusraam wordt een gedeelte van het glasatelier van Marc Mulders nagebouwd. Vanaf 23 december is het Erasmusraam in volle glorie voor bezoekers te bezichtigen.

Een brochure met teksten en foto’s van Marc Mulders en een film van Jaap van den Berg over de totstandkoming van het Erasmusraam begeleiden de tentoonstelling.

De titel van de tentoonstelling is: ”Glazenier in dienst van Erasmus.”
Het Erasmusraam blijft tot 26 juni 2016 in Museum Gouda te bezichtigen.
Daarna zal het Erasmusraam worden geplaatst in de Sint-Janskerk, als pendant van het Bevrijdingsglas.

  • Marc Mulders bij het raam
  • details van het raam

Links


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!