Gouda

Gouda is een stad en gemeente in de provincie Zuid-Holland in Nederland. De stad ligt in het stedelijk gebied de Randstad en is in inwonertal de 48e gemeente van Nederland en de 12e gemeente van Zuid-Holland. De gemeente telt 71.018 inwoners (31 maart 2015, bron: CBS) op een grondgebied van 16,92 km². Gouda heeft een regiofunctie binnen het Groene Hart.

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waaronder het Stadhuis en de Sint-Janskerk.

In Museum Gouda is een animatiefilm te zien over de ontwikkeling van Gouda, in 7 minuten, door de eeuwen heen; van woest en ledig tot heden.
Er is een reusachtige stadsmaquette aanwezig, waarin Gouda uit het jaar 1562 nauwkeurig op schaal 1:350 is nagebouwd.

• Beste Binnenstad 2015-2017

RT @miekedehaan_: #Erasmus spreekt over eigen verantwoordelijkheid en zegt dat de mens een vrije wil heeft, om het goede te doen. #erasmusb

Museum Gouda is met Koningsdag, donderdag 27 april 2017, gesloten.