Eerste keer in Nederland: zestiende-eeuws drieluik

Bijna 500 jaar nadat Pieter Pourbus in Gouda werd geboren organiseert Museum Gouda een tentoonstelling over de renaissanceschilder die in zijn tijd tot de absolute top behoorde. Het museum heeft speciaal voor deze tentoonstelling een spectaculair bruikleen gekregen. Voor het eerst sinds 1556 verliet dit topstuk België om aan het Nederlands publiek te worden getoond!

Het gaat om de zogenaamde Van Belletriptiek, een prachtig monumentaal drieluik dat Pieter Pourbus schilderde voor de Sint-Jacobskerk in Brugge, waar het zich tot op de dag van vandaag bevindt. Directeur van Museum Gouda, Marc de Beyer: ‘Het is uniek dat het kerkbestuur voor het eerst in bijna 500 jaar bereid was om dit monumentale drieluik aan Museum Gouda uit te lenen. Het is een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van Pieter Pourbus.’

Gouwenaar Pieter Pourbus werd beroemd in Brugge, in de zestiende eeuw een van de rijkste steden van de Nederlanden. Vooraanstaande burgers, gilden en religieuze broederschappen gaven hem prestigieuze opdrachten. Nog steeds zijn in veel Vlaamse kerken de altaarstukken van Pourbus de meest gekoesterde schatten. Musea over de hele wereld hebben zijn schilderijen in hun collecties. Ook Museum Gouda heeft twee topwerken van Pieter Pourbus. Het zijn prachtige schilderijen, waarvan er één is gemaakt voor de Goudse Sint-Jan, de kerk die beroemd is om zijn gebrandschilderde glas-in-loodramen en naast het museum ligt.

De zestiende eeuw was een woelige periode, die ook Gouda en Brugge niet ongemoeid liet. Beide steden hadden te kampen met economische tegenslag. Religieuze twisten leidden in Gouda tot de overgang tot het protestantisme en in Brugge tot een tijdelijk calvinistisch bewind. De tentoonstelling brengt de wereld van Pourbus tot leven en laat zien hoe hij in deze roerige tijden uitgroeit tot de meest toonaangevende schilder van zijn tijd.

Als portrettist was Pourbus’ roem niet minder groot. Voor de well-to-do van de zestiende eeuw was hij de logische keuze. Op magistrale wijze legde Pourbus de zelfverzekerde Jan van Eyewerve en Jacquemyne Buuck vast, met op de achtergrond de economische bedrijvigheid in Brugge. Op de Kraanplaats worden tonnen wijn gelost, ongetwijfeld een verwijzing naar de handel van Van Eyewerve. Het zijn deze prestigieuze opdrachten van de kerkelijke en burgerlijke elite die van Pourbus dé schilder van Brugge maakte.

In Nederland werd niet eerder een tentoonstelling aan deze kunstenaar gewijd. Museum Gouda brengt daar verandering in: het Nederlands publiek kan nu kennis maken met de grootste schilder die Gouda ooit heeft voortgebracht!

Foto: Pieter Pourbus - Van Belletriptiek. (Sint-Jacobskerk, Brugge. Foto: Art in Flanders vzw, Dominique Provost.)

  • Pieter Pourbus - Van Belletriptiek. (Sint-Jacobskerk, Brugge. Foto: Art in Flanders vzw, Dominique Provost.)

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @gouda_nieuws: Do. 22-3: Pourbus-lezing in Museum #Gouda Tijdens de tentoonstelling Pieter Pourbus. Meester-schilder uit #Gouda, present…

RT @Digikunst: Recensie expositie Henk Helmantel @MuseumGouda: https://t.co/Yit5PyI8ks

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!