Nieuwe plateel aanwinst

Siervaas 'Akka' (ca. 1912/13)

Kortgeleden heeft Museum Gouda deze prachtige siervaas van de Plateelbakkerij Zuid-Holland geschonken gekregen. Het decor ‘Akka’ sluit qua kleurstelling en motief nauw aan bij decors ‘Damascus’ die rond 1910 gepresenteerd werden. Samen met ‘Rhodian’ betekende dit de introductie van matglazuur, gekoppeld aan een nieuwe techniek waarbij in het vervolg op het glazuur geschilderd werd.

‘Akka’ laat een melkachtig glazuur zien, prachtig bij de leverkleurige klei waarmee deze vaas gemaakt is. De Plateelbakkerij Zuid-Holland heeft een aantal jaren sieraardewerk gemaakt voor de Engelse firma Liberty’s die sinds 1875 in London gevestigd was en gespecialiseerd was in Art Nouveau en Arts & Crafts. Decor ‘Akka’ behoorde tot de decors voor Liberty’s. Museum Gouda heeft ook enkele exemplaren Liberty’s in de collectie.

De Plateelbakkerij Zuid-Holland heeft een aantal jaren gedecoreerd sieraardewerk gemaakt voor de Engelse firma Liberty’s die sinds 1875 in London gevestigd was en gespecialiseerd in Art Nouveau en Arts & Crafts, met name toegepaste kunst. Het is niet helemaal bekend wanneer de Zuid-Holland begon met de levering van sieraardewerk aan Liberty’s maar waarschijnlijk zal dit rond 1911/12 geweest zijn. Producten werden gemaakt tot waarschijnlijk omstreeks 1930.

  • Siervaas 'Akka'

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @gouda_nieuws: Do. 22-3: Pourbus-lezing in Museum #Gouda Tijdens de tentoonstelling Pieter Pourbus. Meester-schilder uit #Gouda, present…

RT @Digikunst: Recensie expositie Henk Helmantel @MuseumGouda: https://t.co/Yit5PyI8ks

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!