Nieuwe cartons van de Goudse Glazen te zien

De stroken cartons in de kapel zijn weer gewisseld. Het zijn twee andere stroken van hetzelfde raam.

De Sint-Janskerk

Naast het museum bevindt zich de Sint-Janskerk. De kerk is in beheer bij de Protestantse Gemeente van Gouda en is met 123 meter de langste kerk van Nederland. De kerk behoort tot de top honderd van Nederlandse UNESCO-monumenten en staat bekend als een van de mooiste kerken van Nederland. De ‘Goudse Glazen’ in de monumentale Sint-Janskerk zijn een wereldberoemde kunstschat. Nergens anders is een complete reeks glas-in-loodramen uit de zestiende eeuw bewaard gebleven. Hoewel verborgen voor het oog van het publiek, bewaart de kerk al ruim vier eeuwen een andere, minstens zo waardevolle schat: de reusachtige ontwerptekeningen voor de ramen. Het is uniek dat de ontwerpen, die even groot zijn als de glazen zelf, en de gebrandschilderde ramen samen zijn verenigd op de oorspronkelijke plek.

Schets van klein naar groot

De productie van een raam begon met een schets in zwart krijt of pen om de voorstelling in grote lijnen te bepalen. Daarna werkte de glazenier de compositie gedetailleerd uit op schaal, met vleeskleur en wassingen in inkt. Deze kleine ontwerptekening, ook wel een vidimus (Latijn voor ‘wij hebben gezien’) genoemd, werd voorgelegd aan de opdrachtgever ter goedkeuring en diende daarmee als contracttekening. Daarna tekende de glazenier het ontwerp uit op ware grootte van het raam op lange stroken papier, het zogenoemde carton.

Cartons in Museum Gouda

De cartons worden in de Sint-Janskerk bewaard in een speciale kluis waar de temperatuur en luchtvochtigheid constant zijn, onzichtbaar voor het publiek. Sinds de zomer van 2012 zijn in de Gasthuiskapel van het museum steeds twee stroken van een carton te zien. Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal worden de tekeningen iedere drie maanden gewisseld.

In de kapel is ook de vidimus van raam 22 te zien: De tempelreiniging. De tekening is opgehangen achter een zwart gordijn om de blootstelling aan licht zoveel mogelijk te beperken.

De voetwassing, 1562

Wouter Crabeth (circa 1520-1589), Gouda
Strook B2 en C2 van carton 23
Zwart en rood krijt, gewassen in bruine en zwarte inkt, gehoogd met wit krijt
Bruikleen Sint-Janskerk, Gouda

Deze twee stroken maken deel uit van een ontwerptekening voor één van de twee grootste gebrandschilderde glasramen in de Sint-Janskerk: 18,8 meter hoog en 4,6 meter breed. Margaretha van Parma schonk het raam aan de kerk in 1562. Zowel het carton als het glas zijn van de hand van de glasschilder Wouter Crabeth.

Carton 23, strook B2

‘U wilt toch niet mijn voeten wassen, Heer?’ vraagt Petrus aan Jezus. Toch wil Jezus dat wel. ‘O nee, míjn voeten zult u niet wassen, nooit!’ De stevig gefronste wenkbrauw en de duidelijk in afweer opgestoken hand maken de weerbarstige houding van Petrus goed zichtbaar voor de kijker. Petrus vindt het heel moeilijk om zich door Jezus te laten bedienen. Wouter Crabeth, de tekenaar van het carton, brengt die afweer knap in beeld.

Carton 23, strook C2

Met een stevige greep houdt Jezus de enkel van Petrus vast. In zijn andere hand bevindt zich een doek, waarmee hij de voet flink afschrobt. Met hoofd en schouders licht gebogen wijdt Jezus zich geconcentreerd aan het schoonmaken van de vuile voeten van Petrus. Dat wassen van de voeten was een taak, die eigenlijk alleen door dienstknechten verricht werd. Toch pakt Jezus het anders aan. Hij wil zijn leerlingen laten zien dat het er niet om gaat de belangrijkste te zijn, maar om elkaar zo goed mogelijk te helpen. Door persoonlijk hun voeten te wassen, geeft hij een voorbeeld dat ze niet snel zullen vergeten.

RT @GoudaBruist: Op 7 november is de tentoonstelling #Gouda van 1562 tot 2017 van start gegaan. Bij deze tentoonstelling organiseert @museu

RT @MuseumGouda: Uiterste inzenddatum 7 januari 2018! https://t.co/P1uY4zbkOD