Uitgelicht in Depot Schatkamer: Vilmos Huszar (De Stijl)

In de Schatkamer van Museum Gouda staat een schilderij van Vilmos Huszar in de schijnwerpers.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat Theo van Doesburg het tijdschrift ‘de Stijl’ oprichtte om daarmee het gedachtegoed van de gelijknamige kunstbeweging te verspreiden. Kunstenaars als Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en de eerdergenoemde Van Doesburg zochten naar een ‘nieuwe’ kunst om de samenleving grondig te moderniseren. Naast schilderijen en beeldhouwwerken manifesteerden de kunstenaars zich op alle gebieden van architectuur en toegepaste kunst. Het ging erom het leven en werken overal en van iedereen modern te maken.

Eén van de kunstenaars die ook deel uitmaakten van ‘de Stijl’-beweging was Vilmos Huszar (1884-1960), een Hongaars-Nederlandse kunstenaar die omstreeks 1917 volledig abstract werk maakte. Tegelijkertijd maakte hij echter ook portretten en veel grafische ontwerpen. In 1928/33 liet hij in de bosrijke omgeving van Hierden nabij Harderwijk een atelierwoning
bouwen waar hij onder andere de oorlogsjaren doorbracht. In die periode keerde hij terug naar de figuratieve kunst waarvan dit stilleven uit 1945 een kenmerkend voorbeeld is.

Van 20 mei tot 30 september 2017 wordt er in Museum Harderwijk een grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Huszar georganiseerd. Voor meer informatie over exposities/activiteiten rond ’100 jaar de Stijl’: www.mondriaantotdutchdesign.nl.

  • Vilmos Huszar – stilleven met fruit, 1945. Collectie: Museum Gouda, foto: Tom Haartsen

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!