Martelwerktuigenkelder/dolcel

In Museum Gouda is de best bewaarde ‘dolcel’ van Nederland te zien. In het verleden werden hier psychiatrische patiënten opgesloten. Om naar de kelder en dolcel te gaan neemt u achterin de Gasthuiskapel de trap naar beneden.

In de kelder van de kapel is een unieke verzameling straf- en martelwerktuigen te zien. Deze werden vroeger op het stadhuis van Gouda gebruikt om straffen van burgers te beslechten. Bijvoorbeeld:

DE STADSGALG: De stadsgalg van Gouda staat aan de Lage Gouwe. Het is een plek in de stad waar veel mensen langskomen. Als waarschuwing dat de wet serieus genomen moet worden, laat men de lichamen van de misdadigers aan de galg hangen.

DE WURGPAAL: Vrouwen die de doodstraf krijgen worden niet opgehangen, maar gewurgd aan de wurgpaal. Het is namelijk niet netjes om een vrouw op te hangen, omdat iedereen tijdens het stuiptrekken onder haar rokken zou kunnen kijken.

HET SPAANSE PAARD: Gestrafte soldaten worden op dit martelwerktuig gezet en door de stad getrokken. Soms worden er ook gewichten aan de voeten gehangen, waardoor het slachtoffer uiteindelijk langzaam in tweeën wordt gesneden. Het Spaanse paard dankt zijn naam aan de opstand van Nederland tegen de Spaanse overheersing.

HET EXECUTIEZWAARD: Het zwaard wordt gebruikt om misdadigers te onthoofden. Wanneer de straf wordt uitgevoerd wordt het haar eerst samengebonden. Dit wordt als eervoller ervaren dan een onthoofding met een bijl. Hierbij wordt als vernedering eerst het hoofd kaal geschoren.

DE RADBRAAKBANK: Op de radbraakbank worden de armen en benen van rovers, piraten, samenzweerders, ketters, brandstichters en moordenaars gebroken met de ijzeren bout. Daarna wordt het hoofd afgehakt en op de ijzeren priem gespietst. Deze straf wordt ervaren als één van de ergste straffen.

GESELPAAL: Geselen is het langdurig slaan met een stok of een zweep. Dit wordt gedaan als straf of om een bekentenis los te krijgen.

DE EXECUTIEBIJL: De bijl wordt op verschillende manieren gebruikt. Bij het afhakken van vingers of handen van dieven en leugenaars, maar ook bij onthoofdingen.

  • De dolcel, zaal 13 (foto: Nico Boerboom)
  • Tekening op de vloer van de kelder

Links


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!