Gouda ommuurd / de poorten van 'ter Gouw'

Tentoonstelling van de archeologische Vereniging Golda in het Goldapoortje, Achter de Kerk 11.

De geschiedenis van de Goudse stadsmuren begint in 1350 als de huidige singelgrachten net zijn gegraven en met het bouwen van de muur wordt begonnen. De ontwikkeling gaat door tot eind 16e eeuw en daarna veranderen alleen nog de poorten, die in de 17e worden verfraaid. Midden 19e eeuw worden de muren geslecht, omdat ze geen functie meer hebben in de verdediging en jammer genoeg worden ook alle poorten gesloopt.

In het begin van de 17e eeuw is er wel een ontwerp gemaakt om een gebastioneerde omwalling aan te leggen, maar dat is er niet meer van gekomen. In principe was de kwetsbaarheid van de stad aan de oostkant verzekerd door de inundatiezone van de Oude Hollandse Waterlinie en aan de westkant waren er geen begaanbare wegen om met een leger de stad te naderen.

Bij binnenkomst in de expositieruimte vallen meteen twee haakbussen op. Ze staan in operationele positie opgesteld op een stukje stadsmuur gebouwd van stenen afkomstig van de opgraving bij de Rotterdamsepoort. De voorste haakbus met het stadswapen van Gouda is gevonden in de fundering van de Kleiwegspoort, ooit daar gedeponeerd na afgedankt te zijn. Het is een vroeg exemplaar met open zundgat.

In de buurt van de muren kon goed gespeeld worden en daar vinden we de stille getuigen van zoals kootjes van dierenbot (Kootspel) en een houten kolfbal van het populaire kolfspel. Kolven en maliën (op een maliebaan) werden regelmatig verboden door het stadsbestuur als er weer eens schade was aangericht. Ook speelgoedservies in oud-Hollands aardewerk is opgegraven.

  • Verspuy - waterpoort / Veerstalpoort

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!