Herman Pleij, hoogleraar en publicist

Beheerst landschap (Landarbeiders nabij een molen in een Nederlands polderlandschap nabij Noorden- J.H. Weissenbruch)

Tot landschap getemde natuur – Nederland in het hart getroffen met een onweerstaanbare simpelheid. We hebben immers niet anders dan bewerkte grond, ook al houden beleidsstukken vol dat we aan de lopende band bezig blijven met het ‘herscheppen van oorspronkelijke natuur’: zelfs een kind kan zien dat er iets niet klopt aan deze woorden. Alles op dit schilderij is mensenwerk en verkeert in volmaakte harmonie. Voor de duidelijkheid lopen er twee mensen door het midden. En dat het elders net zo is, wordt bevestigd door de vage contouren aan de horizon van weer een molen. Daar ligt vast een nieuwe koe bij: zelfs dat rund is een bedenksel van de mens.
Herman Pleij

• J.H. Weissenbruch - polderlandschap bij Noorden

Ook vandaag weer gratis schetsboekje bij tentoonstelling #FLORIS #Arntzenius in Museum Gouda!

RT @AD_GroeneHart: Verrukkelijke landschappen in Museum Gouda https://t.co/7EZO9qSdl6