Stadscollectie

Museum Gouda beheert een omvangrijke stadscollectie. Daartoe behoren alle voorwerpen die in 1874 bijeen werden gebracht om het museum te stichten en voorts alles wat daarna verzameld is in relatie met Gouda en de regio. In de depots van het museum liggen tienduizenden voorwerpen. Ook het gebouw waarin het museum gevestigd is, rekenen we tot de stadscollectie. Verder zijn bijzondere onderdelen van de stadscollectie:
*martelwerktuigen
*medische collectie
*collectie Goudse pijpen
*collectie Josine de Bruyn Kops
*collectie Goudse kunstenaars

Museum Gouda is gevestigd in een samenstel van eeuwenoude panden. Het Catharina Gasthuis. De panden hebben dienst gedaan als opvang voor zwervers, daklozen, zieken en ook als kapel en bibliotheek.
De opmerkzame bezoeker ziet de sporen van het verleden.
Waar nu de Schuttersstukken hangen, werden in de middeleeuwen de zwervers opgevangen.
In dat verre verleden werden gekken opgesloten in een "dolcel", nu nog te zien in de kelder van de museumkapel.
In diezelfde kelder staat ook een griezelige verzameling martelwerktuigen, afkomstig uit de martelgewelven van het oude stadhuis.
Ook een compleet apothekersinterieur herinnert aan de geschiedenis, toen het Catharina Gasthuis ook de functie van stadsapotheek vervulde.
De chirurgijns vergaderden in de Chirurgijnsgildekamer, nog in de oorspronkelijke staat te bezichtigen. Ook het topstuk van Jan Steen met een kwakzalver in de hoofdrol, is daar te zien.
Natuurlijk mag in Museum Gouda ook een collectie Goudse kleipijpen niet ontbreken, ooit een bloeiende bedrijfstak in de stad.
Ook de meer recente tijd ontbreekt niet. Josine de Bruyn Kops (1940 - 1987) verzamelde het werk van vrouwelijke kunstenaars.I n haar tijd baanbrekend.

En Museum Gouda verzamelt al heel lang werk van Goudse kunstenaars, vaak geschonken, soms aangekocht. Een recente aanwinst is die van de winnaar van de publieksprijs die gekoppeld was aan de tentoonstelling 'de donkere kant van de schoonheid': dindi. Haar werk hangt nu in de Schatkamer, zaal 2.

Wie een overzicht wil krijgen van de Goudse stadscollectie, kan terecht in:
Zaal 1: met kostbare topstukken van de hand van Gerard Leeu (boek), Dirck Crabeth (tekening) en een relief van Erasmus. Beroemde zonen van Gouda.
Zaal 2: hier zijn permanent duizenden objecten te zien in een open depot
Zaal 3: stadsapotheek
Zaal 8: schuttersstukken met Goudse schutters
Zaal 12: de miskelk van Jacoba van Beieren
Zaal 13: martelwerktuigen en dolcel
Zaal 15: chirurgijnskamer


Links


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @museumtijdschr: #NIEUW | Museumtijdschrift 2 is uit! Nu te koop voor € 8,95. Met #HelenVerhoeven @Bonnefanten, #PieterPourbus @MuseumGo

Vanaf zaterdag 24 februari in Museum Gouda: Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte! https://t.co/eCeE3LGjvq

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!