Fifties in Gouds sieraardewerk

Met de schenking van de collectie van verzamelaars Ton Oud en Antoine Verschuuren - aangevuld met enkele stukken uit de eigen collectie van Museum Gouda - wordt mooi geïllustreerd hoe Plateelfabrieken Tiko en Jumbo uiting gaven aan de modieuze tendensen in de jaren 50 van de vorige eeuw. De tentoonstelling ‘Fifties in Gouds sieraardewerk’ is te zien t/m 3 juni 2018.

Het uiterlijk van het Gouds plateel is in de 20e eeuw veel aan verandering onderhevig geweest. Naast modetrends was de economische situatie vaak aanleiding tot een verandering in de gebruikte technieken en uiterlijke kenmerken van het beroemde Goudse sieraardewerk.

In de jaren 50 van de vorige eeuw trok de economie, na de crisis in de jaren 30 en de Tweede Wereldoorlog, steeds verder aan. Er kwam meer aandacht voor modieus gedecoreerd aardewerk wat zorgde voor een bloeiperiode in de Goudse plateelindustrie. Grote plateelbakkerijen als Regina en Flora maakten vaasjes, schaaltjes en kannen die aansloten bij de zogenaamde ‘New Look’, de modetrend uit de jaren 50. Door de groeiende vraag kwamen nieuwe bedrijven op die werkten naar voorbeeld van Flora en Regina. Twee mooie voorbeelden zijn de plateelbakkerijen Jumbo (vanaf 1945) en Tiko (vanaf 1953) die vooral vazen en kannen produceerden.

• Plateelbakkerij Flora, Gouda: diverse siervazen jaren 50, v.l.n.r. Como (mod.nr. 1482), Record (mod.nr. 1120), Nice (mod.nr. 128
  • Plateelbakkerij Jumbo, Gouda: drie siervazen, jaren ’50, v.l.n.r. Tosca (mod.nr. 5314), Tosca (mod.nr. 6310) en Jolie (mod.nr. 6312)

RT @GoudaFM: Do. 19-10: Kinderactiviteiten in Museum Gouda - Meer weten? https://t.co/14y7xmrYkd #Gouda

RT @PaulHAMabels: Portret van de hand van de Gouds-Brugse schilder Pieter Pourbus uit 1573. Volgens voorjaar krijgt hij eindelijk grote exp…