Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda

Pieter Pourbus is een van de beste zestiende-eeuwse schilders uit de Nederlanden. Hij werd in Gouda geboren en beroemd in Brugge. In Nederland is hij vrijwel onbekend. Museum Gouda wil dat veranderen en zet de schilder groots op de kaart. Het is de eerste keer dat Pieter Pourbus in Nederland wordt geëerd met een tentoonstelling. Veel schilderijen zijn dan ook voor het eerst in ons land te zien.

Roerige tijden
Pourbus leefde tijdens een keerpunt in de geschiedenis, met ongekende religieuze twisten. Het is de tijd waarin Luther opkomt, kerken worden bestormd en men in de Noordelijke Nederlanden overgaat naar het protestantisme. Deze maatschappelijke veranderingen komen in Museum Gouda ook tot leven met een verzameling zestiende-eeuwse altaarstukken die deze roerige tijd overleefde. En dat is uniek voor Nederland! Twee van deze altaarstukken zijn geschilderd door Pieter Pourbus. Eén zelfs voor de nabijgelegen Sint-Janskerk. Het is één van de hoogtepunten in de tentoonstelling.

Unieke schilderijen
Naast de altaarstukken uit de eigen collectie komen er spectaculaire bruiklenen uit binnen- en buitenland: monumentale altaarstukken en schitterende portretten, vaak vol symboliek. Dat de maatschappij sterk veranderde tijdens Pourbus’ leven is goed te zien in zijn schilderijen: ze hebben deels nog middeleeuwse kenmerken, maar de periode van de renaissance is ook al zichtbaar. De schilderijen van Pieter Pourbus geven een uniek beeld van de kunstenaar én zijn tijd.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met het Groeningemuseum in Brugge.

Bij de tentoonstelling wordt een mooi lezingenprogramma georganiseerd. In de agenda vindt u de diverse lezingen.

Ook voor kinderen zijn er bij de tentoonstelling Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda verschillende activiteiten.

Oude kunst niets voor kinderen? Met het speurboekje voor kinderen van 8 t/m 12 jaar worden de schilderijen plots reuze interessant! Doe grappige ontdekkingen en leer over 16e eeuwse selfies en symbolen in de schilderkunst. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling.

Geïnspireerd door de eeuwenoude altaarstukken? Gedurende de looptijd van de tentoonstelling kunnen kinderen (en volwassenen!) in het kindermuseum terecht om een eigen altaarstuk te maken.

• Pieter Pourbus - de annunciatie (foto Tom Haartsen)

RT @gouda_nieuws: Kom naar de eerste Culturele Business Borrel van Gouda De directeuren van de C4 (Schouwburg, Museum, Garenspinnerij en Bi…

RT @ChrisDerboven: Bijzonder mooie uitdaging in de museumwereld: #museum #Gouda zoekt conservator: https://t.co/NStnfFKRB9 @FrederikHolland