Vrij Spel

Keramiek van keramiste Ellen Pattenier en schilder Jan van Lokhorst

Enkele jaren geleden zijn keramiste Ellen Pattenier en kunstschilder Jan van Lokhorst, beide werkzaam in Gouda, gaan samenwerken.
Aanleiding was een demonstratie tijdens de Goudse Keramiekdagen waarbij Ellen schalen draaide die vervolgens door Jan werden gedecoreerd in de expressieve stijl die voor zijn schilderijen zo kenmerkend is. Deze 16 borden waren in een mum van tijd verkocht. Reden om hun samenwerking voort te zetten die nu uitmondt in een tentoonstelling in Museum Gouda. Speciaal hiervoor hebben zij enkele monumentale cilinders gemaakt. Maar ook van het individuele werk van Ellen en Jan worden mooie voorbeelden geëxposeerd.

Het maakt voor Jan van Lokhorst een groot verschil of hij op een doek dan wel aan een vaas of schaal werkt. Op een keramisch object moet de schildering rondom doorlopen. Er is geen centrum zoals bij een schilderij want een schaal of vaas moet aan alle kanten de moeite waard van het bekijken zijn. Bovendien zijn de materialen anders dan olieverf. Keramische verf of engobes (slib met pigment) krijgen hun kleur pas in de oven. Maar ook voor Ellen vormt deze samenwerking een uitdaging
omdat zij de stukken moet draaien en de
materialen door en door moet kennen om Jan zijn decoraties te kunnen laten maken. Het glazuren aan het eind intensiveert de kleuren van Jan.
De voorwerpen in deze tentoonstelling dwingen stuk voor stuk bewondering af.
Elke schaal, cilinder of vaas is het resultaat van het samengaan van twee disciplines die elkaar als het ware uitdagen, inspireren omdat ze zich op vooralsnog onbekend terrein begeven.

#Opscherp: vier fijnschilders, ieder een eigen zaal, deze zomer in t museum! https://t.co/thQWmR5LEr

#Vrijspel: keramiek van keramiste #EllenPattenier & kunstschilder #Janvanlokhorst, deze zomer in zaal 14! https://t.co/DV7Zxg3fOQ