Mieke de Haan schildert

Vanaf 15 januari 2017 zijn er in Museum Gouda recente schilderijen van Mieke de Haan te zien.
Mieke de Haan onderzoekt ruimte en tijd in haar werken. Ze fotografeert verlaten gangen en kamers in oude gebouwen. De bijna tastbare eenzaamheid in deze ruimten raakt haar. Het onzichtbare verleden dat resoneert in de ruimte speelt een grote rol bij het maken van de schilderijen. De foto’s inspireren maar worden toch al snel terzijde gelegd om schilderend de vrijheid te nemen. Het schilderij ontvouwt zich in dit proces naar een logica waaraan de werkelijkheid ondergeschikt is.

Tijdens de expositie wordt de museumzaal tevens het atelier van de kunstenaar. Het ontstaan van nieuwe schilderijen is twee dagen per week van dichtbij mee te maken.

Midden in de zaal ligt het kunstenaarsboek ‘‘Mieke de Haan in contact met Erasmus’’ dat zij maakte ter ere van het Erasmusjaar 2016. Zij voerde in haar atelier woordeloze gesprekken met grote denker Erasmus. Mieke de Haan: “Het maken van de getekende bladzijden van dit boek voelde voor mij als een gesprek, zoals vrienden dat samen aan tafel voeren. Erasmus en ik, we hadden een goede tijd samen. We sprongen van de hak op de tak, diepten soms een onderwerp grondig uit, stelden elkaar lastige vragen, formuleerden zoekend onze antwoorden, waren het hartgrondig met elkaar eens of oneens, hielden elkaar een spiegel voor en waren soms ook samen stil.“ Dit resulteerde in 56 tekeningen die gebonden werden. Bezoekers kunnen op een groot beeldscherm door de digitale versie van dit kwetsbare boek bladeren.

Mieke de Haan schildert iedere donderdag van 12.00 -17.00 uur en op zondag van 14.00-17.00 uur in het museum.

Elke zondag slaat zij om 16.00 uur een pagina van het ‘Erasmusboek’ om en bladert zij er voor belangstellenden doorheen.
En iedere week verschijnt er een plaatje van de week, uit het Erasmusboek, op deze website te zien! Zie rechterkolom.

De tentoonstelling is te zien t/m 5 juni 2017 (2e Pinksterdag).

  • Mieke de Haan legt uit, 15 januari 2017. In het midden de vitrine met het grote Erasmusboek
  • Jan Sanner, tijdens de 'opening'
  • Proost op een mooie tentoonstelling!

Links


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @gouda_nieuws: Do. 22-3: Pourbus-lezing in Museum #Gouda Tijdens de tentoonstelling Pieter Pourbus. Meester-schilder uit #Gouda, present…

RT @Digikunst: Recensie expositie Henk Helmantel @MuseumGouda: https://t.co/Yit5PyI8ks

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!