Floris Arntzenius en zijn passies

Floris Arntzenius wordt gerekend tot de generatie van de “kleine meesters” rond 1900.
Hij schilderde graag Haagse straattaferelen, met veel winkelend publiek, vaak in de motregen. Sfeervol, herkenbaar werk.
Veel minder bekend zijn zijn portretten, stillevens en tekeningen. Die bevinden zich voor een groot gedeelte in familiebezit. Juist dit meer onbekende werk van Floris Arntzenius is in Museum Gouda te zien.

Floris Arntzenius was een echte familieman. Hij trouwde in 1900 met de schilderes Lide Doorman. Samen kregen zij vier dochters. Hij heeft ze alle vier meermalen liefdevol geschilderd. De portretten zijn aandoenlijk, zeer treffend en van hoog niveau. Kinderen van deze dochters zorgen voor het merendeel van de bruiklenen op de tentoonstelling.

Op latere leeftijd legde Floris Arntzenius zich toe op het genre van stillevens. Het genre keek hij af van zijn schilderende vrouw. Sommige van de stillevens zijn in musea in Nederland terecht gekomen. Ook in de familie zijn nog diverse stillevens aanwezig. Museum Gouda heeft er een selectie uit gemaakt.

Floris Arntzenius had altijd een schetsboek bij de hand. Hij was een begenadigd tekenaar. Ook van zijn schetsen laat Museum Gouda er vele zien die nog nooit eerder in het openbaar getoond zijn.
Museumbezoekers mogen zelf aan de slag als tekenaar in het museum: elke zondag liggen er schetsboekjes klaar om uw eigen mooi stukje museum of kunstwerk vast te leggen op papier.

Een mysterieus onderdeel in zijn totale werk wordt gevormd door een serie aquarellen die in de familie bekend staan als “de kus” en “de omhelzing”. Steeds een man en een vrouw, ineengestrengeld, onherkenbaar. Zinnelijk, hartstochtelijk, broeierig. In de tentoonstelling zullen enkele van die aquarellen getoond worden.
In totaal zijn er honderd werken van Floris Arntzenius te zien .

De tentoonstelling wordt begeleid door een brochure over het werk van Floris Arntzenius, voor 4 euro te koop in de museumwinkel.

• Floris Arntzenius - Liesje schildert
  • Floris Arntzenius - Floortje speelt piano (Collectie Museum Gouda. Foto Tom Haartsen)
  • Floris Arntzenius - strand bij Scheveningen
  • Liekie